Er bestaan meerdere soorten dikkedarmkanker, ook wel colonkanker genoemd.
Vaak heb je in het begin geen klachten. De voornaamste kenmerken zijn:
Daarnaast kan je ook last hebben van:
Vaak zijn er geen symptomen en wordt deze vorm van kanker opgepikt door een afwijkende test bij het bevolkingsonderzoek.
In zo’n 1 op 20 gevallen is dikkedarmkanker het gevolg van een erfelijke aandoening. We spreken dan van erfelijke dikkedarmkanker.
Meestal is de precieze oorzaak van dikkedarmkanker niet helemaal bekend. We weten wel dat verschillende factoren het risico op dikkedarmkanker verhogen:
Om een dikkedarmtumor uit te sluiten verwijst je huisarts je door voor een darmonderzoek van je dikke darm (coloscopie).
Kan er om een of andere reden geen coloscopie gebeuren? Dan voert de arts een CT-colonografie uit. Dat is een scanopname van je hele dikke darm.
Is de arts zeker over de diagnose? Dan gaat hij na of er uitzaaiingen zijn door het uitvoeren van een scan, dit kan een CT-scan zijn maar soms gebruikt men ook een MRI of een PET-scan.
Op basis van al deze onderzoeken bepaalt de arts vervolgens in welk stadium de kanker zich bevindt. Dat is belangrijke informatie om een behandeling te kiezen.
De behandeling hangt af van het stadium waarin de kanker zich bevindt. Om beslissingen te nemen in verband met je behandeling, werkt je arts samen met verschillende collega’s in een multidisciplinair team.
Is de tumor beperkt tot je darm, en zijn er geen uitzaaiingen op andere plaatsen in je lichaam?
Stelt de arts wel uitzaaiingen vast (meestal in de lever, longen en/of buikholte)?
Gevorderde dikkedarmtumoren kunnen soms je darmkanaal blokkeren.
Dagelijks bereikbaar van 08:15 - 16:45 (uitgezonderd woensdag tot 12:00)