Een coloscopie is een onderzoek waarbij de maag-darm-leverarts de binnenkant van de dikke darm en het laatste stukje van de dunne darm [MOU1] bekijkt. Hiervoor wordt een endoscoop gebruikt, een flexibele buis met glasvezels en een camera die licht en beeld kan doorgeven.
Een goede voorbereiding is zeer belangrijk voor een darmonderzoek, het verhoogt namelijk de mogelijkheid om problemen op te sporen en verlaagt de kans op complicaties! Wanneer de dikke darm onvoldoende gereinigd is, zal het onderzoek mogelijk uitgesteld of onderbroken worden. Doe de voorbereiding dan ook strikt zoals voorgeschreven.
Mocht u problemen ondervinden met de voorbereiding, dan kunt u het best zo snel mogelijk contact opnemen met de dienst endoscopie.
Door de inname van de voorbereiding zal u in de daarop volgende uren een waterige stoelgang krijgen. Soms kan u daarbij buikkrampen krijgen.
De darmspoeling kan de werking van sommige geneesmiddelen verminderen, wat het geval is met de anticonceptiepil. Als u geneesmiddelen neemt tegen diabetes, vraag dan advies aan uw arts met betrekking tot dosis en tijdstip van inname of inspuiting. U overlegt het best met uw huisarts of specialist welke medicatie mag, moet of niet mag ingenomen worden de dag van het onderzoek. Een goede voorbereiding begint (zo mogelijk) één week voor het onderzoek.
Goed resultaat van de voorbereiding = waterige, lichtgeel (niet bruin) gekleurde stoelgang zonder brokjes.
Meld 2 weken voor het onderzoek volgende zaken aan het secretariaat:
Een licht avondmaal rond 16u en ten laatste rond 18.30u starten met PLENVU:
NIETS eten en rond 07.30u starten:
Dit onderzoek gebeurt onder algemene narcose, lichte sedatie (“roesje”) of zonder verdoving en vergt een (dag-)opname. Als het onderzoek in het dagziekenhuis gebeurt, vraag dan aan een familielid/kennis om u naar huis te brengen na het onderzoek. Na een algemene narcose mag u geen voertuig besturen. Plan na het onderzoek geen belangrijke activiteiten. Uw concentratie en beoordeling zijn mogelijk verminderd.
Wanneer het bijna uw beurt is, wordt u naar de endoscopieafdeling gebracht. Dit gebeurt steeds in een bed, gezien u (eventueel) verdoving zal krijgen. U zal ook een ‘operatieschort’ moeten aandoen om uw eigen kledij te beschermen. De verpleegkundige op de endoscopieafdeling zal een ader in de arm aanprikken zodat de dokter langs deze weg de verdoving kan toedienen. Afhankelijk van de gebruikte methode van verdoven zal u al of niet bewust het onderzoek meemaken.
Bij een diepe sedatie wordt een masker met zuurstof boven uw gezicht gehouden om het zuurstofgehalte in uw bloed te verhogen. Deze krachtige en betrouwbare geneesmiddelen brengen u in een ‘lichte‘ kunstmatige slaap. Deze sedatie kan de ademhaling en de beschermreflexen van uw longen (slikken en hoesten) onderdrukken. Daarom zijn de veiligheidsvoorwaarden en de voorbereiding voor een sedatie dezelfde als deze voor een algemene anesthesie. Indien dit vooraf met u afgesproken werd kan er ook gewerkt worden met een nog lichtere vorm van verdoving waarbij u niet volledig slaapt, maar wel wat versuft bent.
Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde en wordt voortdurend het zuurstofgehalte in het bloed gemeten. Dit gebeurt met een meettoestelletje dat op de vinger wordt geplaatst. U krijgt ook een zuurstofbrilletje in de neus. Het onderzoek neemt ongeveer 20 – 30 minuten in beslag. Na het onderzoek zult u uitslapen (ongeveer 30 min) in de ontwaakruimte op de endoscopieafdeling, waar u van nabij gevolgd wordt.
U wordt opgenomen op het afgesproken uur. Aan het onthaal (ingang van het ziekenhuis) krijgt u etiketten en wordt de weg aangegeven naar uw afdeling en kamer. Bij opname op de afdeling zal u steeds gevraagd worden of de voorbereiding goed gegaan is en of de stoelgang al helder geworden is. Als de voorbereiding nog onvoldoende is, kan er eventueel (na overleg met de arts) nog een lavement worden toegediend. Heel uitzonderlijk vragen we u om extra te drinken, in dat geval zal uw onderzoek een paar uur uitgesteld worden. Wanneer de darmvoorbereiding voldoende is, vragen we u om verder nuchter te blijven. Dit is zeker belangrijk wanneer u ook een maagonderzoek krijgt en/of u het onderzoek krijgt onder algemene narcose. We proberen de wachttijd zoveel mogelijk te beperken. Jammer genoeg kunnen we niet garanderen dat u onmiddellijk aan de beurt zal zijn. Onvoorziene omstandigheden kunnen het aangegeven richtuur van het onderzoek beïnvloeden. Breng daarom best iets mee om de wachttijd aangenaam door te brengen.
Na het onderzoek kunt u wat last hebben van een opgeblazen gevoel door het ingeblazen koolzuurgas. Ga dan op de linkerzijde liggen en laat de lucht ontsnappen door windjes te laten. Bij hevige pijn of bloedverlies moet u steeds de verpleegkundige of de arts verwittigen. Uw arts komt langs op de ontwaakzaal of op de afdeling nadat u goed wakker geworden bent om u het resultaat van het onderzoek mee te delen. U krijgt ook een brief mee voor de huisarts én voor uzelf waarop staat wat er verder moet gebeuren en hoe u de resultaten zal te weten komen indien er stukjes weefsel werden genomen. Als u voldoende gerecupereerd bent van het onderzoek en de verdoving mag u na toestemming van de arts het ziekenhuis verlaten (ongeveer 2 uur na het onderzoek).
Vaak voorkomende bijwerkingen (kan tot 1 op de 10 mensen treffen):
Soms voorkomende bijwerkingen (kan tot 1 op de 100 mensen treffen):
Complicaties zoals een perforatie (hierbij is een klein gaatje in de darm ontstaan) of bloeding zijn uiterst zeldzaam (0,3%) wanneer enkel een diagnostisch onderzoek wordt uitgevoerd. Complicaties zijn iets frequenter (tot 2%) wanneer tevens een behandeling (bv. wegnemen van een poliep ) moet worden uitgevoerd. Meestal wordt deze complicatie meteen opgemerkt tijdens het onderzoek en dan ook behandeld. In zeldzame gevallen moet voor deze complicaties nog een urgente operatie worden uitgevoerd. Bloeding kan soms nog laattijdig optreden (tot maximaal 2 weken na het onderzoek), maar ook dan kan dit meestal behandeld worden met een nieuwe coloscopie.