Een appendicitis is een ontsteking van de appendix. Dat is een wormvormig aanhangseltje van gemiddeld 9 cm aan het uiteinde van je blindedarm. Symptomen die kunnen wijzen op een acute appendicitis zijn:
Een appendicitis wordt vaak een ‘blindedarmontsteking’ genoemd, maar bij een appendicitis is niet de volledige blindedarm ontstoken. De blindedarm is het blind (afgesloten) eindigende stukje van je dikke darm. Dat bevindt zich rechtsonder in je buik, ter hoogte van de overgang tussen je dunne en dikke darm.
Vaak is een vernauwing of verstopping van de appendix, meestal door een stukje verharde ontlasting, de oorzaak van een appendicitis.
Je arts vermoedt de diagnose van appendicitis meestal op basis van de typische klachten en tekenen bij het lichamelijk onderzoek.
Daarnaast neemt je arts bloed af om een ontsteking en het aantal witte bloedcellen op te sporen.
Als je arts twijfelt over de juiste diagnose, laat hij ook een echografie of CT-scan uitvoeren. Op basis van deze onderzoeken bekijkt hij of je een appendicitis of iets anders hebt. Veel aandoeningen veroorzaken namelijk acute buikpijn, vooral bij vrouwen (bijv. darminfectie, urineweginfectie, nierstenen, gynaecologische infecties, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, …).
Als de diagnose nog steeds onduidelijk is na beeldvormend onderzoek, kan een kijkoperatie nodig zijn. De arts kan je appendix dan meteen verwijderen als die ontstoken is.
Om een appendicitis te behandelen, moet een chirurg meestal de appendix verwijderen via een operatie (appendectomie). Tegenwoordig gebeurt dit doorgaans via een kijkoperatie: via drie kleine insneden kan de chirurg je appendix bekijken en weghalen. Deze operatie gebeurt onder volledige verdoving. Via een infuus krijg je tegelijkertijd antibiotica toegediend.