De afvoergangen van de pancreas en de galblaas monden uit in een opening gelegen in de twaalfvingerige darm = de papil van Vater. Een klein spiertje rond die opening, de sfincter van Oddi, regelt de afvoer van gal en pancreasvocht naar de dunne darm. Dit onderzoek laat toe om de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier (pancreas) te beoordelen door middel van röntgenfoto’s en behandelingen uit te voeren via het maag-darmkanaal.
Bij het onderzoek wordt een flexibele buis met een camera op het eind (endoscoop) via de mond tot in de twaalfvingerige darm gebracht, waar de galwegen en het afvoerkanaal van de pancreas uitmonden. Doorheen het werkkanaal van de endoscoop wordt een slangetje ingebracht tot aan de uitmonding van pancreaskanaal en de galweg (zogenaamde papil).
Een kleurstof wordt opgespoten zodat die kanalen in beeld worden gebracht. Een ERCP wordt uitgevoerd wanneer andere onderzoeken onvoldoende informatie geven om de oorzaak van koliekpijnen, geelzucht of om aandoeningen van de pancreas op te sporen. Ook kunnen behandelingen worden uitgevoerd, zoals
Meld voor de planning en ook voor de start van het onderzoek:
U dient nuchter te zijn ten minste 6 uur voor de ingreep. Dit wil zeggen dat u niet mag eten, drinken of roken.
Hoewel ERCP een redelijk veilig onderzoek is, dient u toch te weten dat er bepaalde risico’s aan verbonden zijn. Uiteraard is het nut van het onderzoek groter dan de mogelijke complicaties.
De pancreas kan ontsteken (pancreatitis), wat gebeurt bij ongeveer 5 % van de patiënten. Deze ontsteking uit zich door pijn in de bovenbuik. U moet dan nuchter blijven.
Wanneer het noodzakelijk is de papil in te snijden, is er een klein risico op bloeding, die gewoonlijk endoscopisch kan worden behandeld.
Het insnijden van de papil kan ook een perforatie veroorzaken die meestal wordt verholpen met darmrust en antibiotica. Ook deze verwikkeling is zeer zeldzaam.
Deze verwikkelingen (en alle andere zeldzame complicaties) noodzaken mogelijk een verlengd ziekenhuisverblijf voor eventuele behandeling met antibiotica via een infuus en uitzonderlijk een chirurgische ingreep.
Het is ook mogelijk dat het onderzoek niet lukt en moet worden hernomen. Daarom zullen steeds vooraf de risico’s van het onderzoek grondig worden afgewogen ten opzichte van de noodzaak.