Bij een enteroscopie bekijkt een arts met een flexiber toestel (de endoscoop) de dunne darm. Zo kunnen we hier ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen zien. Daarnaast kunnen we met de endoscoop ingrepen doen. We kunnen de endoscoop in de mond of de anus inbrengen. Dit hangt af van de plek van de problemen in de dunne darm.
U moet zich voorbereiden voor een enteroscopie. Welke voorbereiding u moet doen, hangt af van of we de endoscoop via de mond of de anus inbrengen. Let goed op welke voorbereiding u moet doen.
Voor beide onderzoeken geldt:
Een week voor het onderzoek mag u geen ijzertabletten innemen. Ijzertabletten maken het darmslijmvlies zwart. Daardoor is het moeilijker om de darm te bekijken. Na het onderzoek kunt u de ijzertabletten weer innemen.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Dan moet u dit vóór het onderzoek aangeven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. We zullen u dan vertellen wat u moet doen met de medicijnen voor het onderzoek.
Verder vragen wij u om voor het onderzoek een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hierover heeft u een email ontvangen. Vult u de vragenlijst niet in, dan kan het onderzoek niet doorgaan.
Voor het onderzoek via de mond is de voorbereiding gelijk aan de voorbereiding van een capsule onderzoek.
Vanaf middernacht mag u niets meer eten.
Tot twee uur voor het onderzoek mag u nog wel water of thee drinken. Ook uw medicijnen kunt u tot twee uur voor het onderzoek met wat water innemen.
Vanaf twee uur voor het onderzoek moet u volledig nuchter zijn. Dit betekent dat u niks meer mag eten of drinken.
Voor het onderzoek via de anus gebeurt de voorbereiding zoals voor een onderzoek van de dikke darm.
Een week voor het onderzoek mogen geen maag- of darmfoto's worden gemaakt met bariumhoudend contrastmiddel.
Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moet de darm leeg en schoon zijn. Anders kan het zijn dat we afwijkingen missen of dat we het onderzoek opnieuw moeten doen. Het is daarom belangrijk dat u zich goed voorbereid met laxeermiddelen en een dieet. Hiervoor krijgt u een recept voor het laxeermiddel Pleinvue.
Tijdens het onderzoek wordt u volledig verdoofd en ligt u op uw linkerzijde. We brengen de endoscoop via de mond of de anus in. We schuiven de endoscoop steeds een stukje op, om zo ver mogelijk in de dunne darm te komen. Als we iets beter moeten zien, blazen we via de endoscoop lucht in uw darmen. Het is lastig om te voorspellen hoe lang het onderzoek duurt. Houd rekening met 1 à 2 uur. Dit hangt ook af van de ingrepen die we doen.
Na het onderzoek wordt u naar de ontwaakzaal gebracht. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en drinken. Daarna kunt met uw begeleiding naar huis. Dit is na ongeveer anderhalf uur. Soms kan het nodig zijn om u langer te bewaken.
U kunt de rest van de dag suf en vergeetachtig zijn. Hierdoor mag u 24 uur niet zelf aan het verkeer deelnemen. Dit betekent dat u geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel mag besturen. U dient daarom altijd door iemand opgehaald te worden.
De eerste tijd na het onderzoek kunt u misschien wat last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit komt door de lucht die we tijdens het onderzoek hebben ingeblazen. Winden laten helpt dan vaak. Ook kan het zijn dat uw keel na het onderzoek even gevoelig is. Koud drinken of een ijsje eten helpt.
Complicaties door dit onderzoek komen zelden voor. De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep doet. De meest voorkomende complicatie is een bloeding. Een andere complicatie is een darmperforatie. Dit is een gaatje of scheurtje in de wand van de darm. Dit kunnen we vaak tijdens de scopie zelf behandelen. Soms treden deze complicaties pas later op.