EMR - Endoscopische Mucosale Resectie

Brugsesteenweg

Rumbeke

Torhout

Menen

Het is een onderzoek met behulp van een endoscoop (een flexibele buis) om letsels, beperkt tot het slijmvlies, te verwijderen. Vroeger werden dergelijke letsels operatief verwijderd. Met deze nieuwe techniek kunnen de letsels zonder litteken en zonder operatie, met een kortere hospitalisatieduur, veilig verwijderd worden.

Het betreft hier meestal letsels, die (indien onbehandeld) kwaadaardig kunnen worden of reeds oppervlakkig kwaadaardig zijn, maar nog niet dieper ingegroeid zijn dan het slijmvlies. Soms zal vooraf een echo-endoscopisch onderzoek uitgevoerd worden om de diepte te bevestigen.

De ingreep gebeurt via de mond (voor letsels in de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm) of via de aars (voor letsels in de dikke darm).

Doel van het onderzoek

Voorbereiding

Op de kamer wordt een infuus geplaatst en zal worden gevraagd om uw bril /contactlenzen en tandprothese te verwijderen.

Er zal een patiëntenschort klaarliggen om aan te trekken.

Aan de vrouwelijke patiënten zal worden gevraagd om hun beha uit te doen. 

U moet minstens 6 uur voor het onderzoek nuchter zijn. Dit wil zeggen niet eten, drinken of roken.

Zit het letsel in de dikke darm dan moet die eerst schoongespoeld worden hetzij door een specifieke volledige darmvoorbereiding, hetzij door een voorafgaand lavement via de aars (zie voorbereiding voor een darmonderzoek)

Uitvoering

  • Als dat nog niet op de kamer is gebeurd, zal de verpleegkundige in de endoscopieafdeling een ader in de arm aanprikken zodat de anesthesist langs deze weg de verdoving kan toedienen.
  • Dit onderzoek gebeurt onder algemene narcose. In bepaalde gevallen zal de arts beslissen om u één nacht ter observatie in het ziekenhuis te houden.
  • Vraag een familielid/kennis om u naar huis te brengen na het onderzoek. Na een algemene narcose mag u geen voertuig besturen. Plan na het onderzoek geen belangrijke activiteiten. Uw concentratie en beoordeling zijn mogelijk verminderd.
  • Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde. Bij een onderzoek via de mond voorkomt een mondstuk tussen de tanden/lippen dat u op de endoscoop bijt.
  • De anesthesist plaatst een buisje in de luchtweg om de ademhaling over te nemen.
  • Tijdens het onderzoek wordt het zuurstofgehalte in het bloed continu gemeten. Dit gebeurt met een meettoestelletje dat op de vinger wordt geplaatst. U krijgt een zuurstofbrilletje op de neus

De behandeling

Met behulp van een dunne naald spuit de arts vloeistof onder de plaats waar zich de afwijking bevindt.
Hierdoor ontstaat een bolletje. Dit bolletje wordt omhoog gezogen met behulp van een doorzichtig kapje aan het uiteinde van de endoscoop. Vervolgens legt de arts met een stroomdraad een lus om het bolletje en trekt de lus zachtjes aan. Door de stroomdraad wordt nu stroom geleid. Hierdoor wordt het bolletje losgebrand van de onderliggende laag. Dit wordt soms enkele malen herhaald bij grotere letsels.
De duur van het onderzoek bedraagt gemiddeld 30 - 60  minuten.
Het letsel wordt bewaard en verstuurd naar het labo voor microscopisch onderzoek.

Ziekenhuisopname

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek wordt u naar de ontwaakzaal gebracht van de dienst endoscopie. Daar wordt het zuurstofgehalte in het bloed verder opgevolgd.
  • Een rauw gevoel in de keel is mogelijk gedurende enige tijd na het onderzoek via de mond.
  • U kunt ook last hebben van een opgeblazen gevoel door het koolzuurgas dat tijdens het onderzoek werd ingeblazen. Opboeren of winden laten kan snel verbetering bieden.
  • Misselijkheid is ook mogelijk.

Voor- en nadelen

Bijwerkingen

Aandachtspunten

Risico's van dit onderzoek

Bloeding: tijdens de behandeling kan een bloedvaatje geraakt worden. Hierdoor kan een bloeding ontstaan. Dat gebeurt in gemiddeld 10 procent van de gevallen. In dat geval wordt deze bloeding onmiddellijk behandeld zodat het bloedverlies beperkt blijft. Laattijdige bloeding vallen voor in ongeveer 5 tot 10 procent van de ingrepen.

  • Perforatie: komt heel zelden voor, in 0.3 tot 0.5 procent van de ingrepen.
  • Anesthesie: zie infoboekje anesthesie (nr. 0520 1167) in de bijlagen onderaan.

Bijlagen en documenten

Brochure onderzoek

Locaties waar dit onderzoek wordt uitgevoerd