Een echo-endoscopie combineert een echografie met een endoscopie.
De endoscoop (soepele slang met camera op het einde) wordt via de mond in het maag-darmkanaal gebracht. De kleine echografiesonde laat toe om de verschillende lagen van de wand van het spijsverteringskanaal te bekijken. Ook omliggende organen en lymfeklieren kunnen zo in beeld worden gebracht. Het onderzoek verschaft gedetailleerde informatie over galblaas, galwegen, alvleesklier (pancreas), stukje van de lever, maag, bijnier, slokdarm en ruimte tussen de longen. Indien nodig kunnen via deze weg onmiddellijk weefselstalen genomen worden door met een fijne holle naald in een gezwel of lymfeklier te prikken doorheen de wand van het spijsverteringskanaal.
De endoscoop wordt via de aars een 20-tal centimeter in het de darm ingebracht. Dit onderzoek laat toe afwijkingen in de wand van de endeldarm of sluitspier op te sporen. Een echo-endoscopie is vooral een diagnostisch onderzoek bedoeld om de aard en de omvang van een letsel na te gaan.
Meld voor de start van het onderzoek:
De keel kan wat rauw aanvoelen na een onderzoek via de mond. Uw buik kan tijdelijk licht opgeblazen zijn.
Dit onderzoek kent weinig risico’s of verwikkelingen. Uiterst zeldzaam is de perforatie van de maag, slokdarm of darmkanaal (0.06%). In dit geval moet u een nieuwe endoscopie ondergaan of soms (zeldzaam) geopereerd worden. Een bloeding als gevolg van echo-endoscopie is zeldzaam (0.1%) en kan meestal onmiddellijk zonder operatie behandeld worden. Alle voorzorgen worden genomen om de ongemakken en risico’s te beperken.