Echo-endoscopie

Brugsesteenweg

Rumbeke

Torhout

Menen

Een echo-endoscopie combineert een echografie met een endoscopie.

1. Echo-endoscopie van de slokdarm, maag, alvleesklier en galkanalen

De endoscoop (soepele slang met camera op het einde) wordt via de mond in het maag-darmkanaal gebracht. De kleine echografiesonde laat toe om de verschillende lagen van de wand van het spijsverteringskanaal te bekijken. Ook omliggende organen en lymfeklieren kunnen zo in beeld worden gebracht. Het onderzoek verschaft gedetailleerde informatie over galblaas, galwegen, alvleesklier (pancreas), stukje van de lever, maag, bijnier, slokdarm en ruimte tussen de longen. Indien nodig kunnen via deze weg onmiddellijk weefselstalen genomen worden door met een fijne holle naald in een gezwel of lymfeklier te prikken doorheen de wand van het spijsverteringskanaal.

2. Echo-endoscopie van de endeldarm (rectum)

De endoscoop wordt via de aars een 20-tal centimeter in het de darm ingebracht. Dit onderzoek laat toe afwijkingen in de wand van de endeldarm of sluitspier op te sporen. Een echo-endoscopie is vooral een diagnostisch onderzoek bedoeld om de aard en de omvang van een letsel na te gaan.
 
Meld voor de start van het onderzoek:

  • eventuele allergieën.
  • hart- en/of longproblemen, hartkleppen.
  • inname van bloedverdunnende medicatie bv. aspirinebevattende preparaten Plavix, Marcoumar, Clopidogrel, Ticlid, Xarelto, Pradaxa, Eliquis, Brilique, Marevan, Sintrom… Bloedverdunnende medicatie zal in bepaalde gevallen gestopt worden, dit in overleg met de arts. Inname van lage dosis aspirine zoals Asaflow vormt geen probleem.
  • als u zwanger bent of kunt zijn.

Doel van het onderzoek

Voorbereiding

1. Echo-endoscopie van de slokdarm/ maag/ alvleesklier/ galkanalen

  • U moet minstens 6 uur voor het onderzoek nuchter zijn. Dit wil zeggen niet eten, drinken of roken.
  • De verpleegkundige zal vragen om de eventuele gebitsprothese te verwijderen en de bril/ contactlenzen af te nemen. Er zal een patiëntenschort voor u klaarliggen.
  • Als het onderzoek in het dagziekenhuis gebeurt, vraag dan een familielid/kennis om u naar huis te brengen na het onderzoek. Na een algemene narcose mag u geen voertuig besturen. Plan na het onderzoek geen belangrijke activiteiten. Uw concentratie en beoordeling zijn mogelijk verminderd.
  • Dit onderzoek gebeurt onder algemene narcose en vergt dus een (dag ) opname. De verpleegkundige zal een ader in de arm aanprikken zodat de anesthesist langs deze weg de verdoving kan toedienen. 
  • Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde met een mondstuk tussen de tanden/lippen om te vermijden dat u op de endoscoop bijt.
  • Tijdens het onderzoek wordt voortdurend het zuurstofgehalte in het bloed gemeten. Dit gebeurt met een meettoestelletje dat op de vinger wordt geplaatst. U krijgt ook een zuurstofbrilletje op de neus.
  • Het onderzoek neemt ongeveer 20 tot 30 minuten in beslag. Na het onderzoek zult u uitslapen in de ontwaakruimte op de endoscopieafdeling.

2. Echo-endoscopie endeldarm (rectum)

  • Voor dit onderzoek hoeft u niet te worden opgenomen.
  • Voorafgaand aan het onderzoek wordt een lavement via de anus ingebracht. Hierdoor zal u stoelgangsdrang krijgen en naar het toilet moeten gaan. Hiermee wordt het laatste stukje van de dikke darm schoongespoeld waardoor de arts een beter zicht krijgt tijdens het onderzoek.
  • Het onderzoek gebeurt op de linkerzijde.
  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Doordat er geen verdoving wordt toegediend mag u zelf de wagen besturen.
  • Dit onderzoek neemt een kwartier in beslag.

Uitvoering

Ziekenhuisopname

Na het onderzoek

De keel kan wat rauw aanvoelen na een onderzoek via de mond. Uw buik kan tijdelijk licht opgeblazen zijn.

Voor- en nadelen

Bijwerkingen

Aandachtspunten

Risico's van dit onderzoek

Dit onderzoek kent weinig risico’s of verwikkelingen. Uiterst zeldzaam is de perforatie van de maag, slokdarm of darmkanaal (0.06%). In dit geval moet u een nieuwe endoscopie ondergaan of soms (zeldzaam) geopereerd worden. Een bloeding als gevolg van echo-endoscopie is zeldzaam (0.1%) en kan meestal onmiddellijk zonder operatie behandeld worden. Alle voorzorgen worden genomen om de ongemakken en risico’s te beperken.

Bijlagen en documenten

Brochure onderzoek

Artsen die dit onderzoek uitvoeren

No items found.

Locaties waar dit onderzoek wordt uitgevoerd