Diverticulitis

Algemene gastro-enterologie

Divertikels zijn zakvormige uitstulpingen op de darm. Ze bevinden zich voornamelijk op het uiteinde van de dikke darm en zijn goedaardig. Diverticulitis treedt op wanneer divertikels ontstoken of geïnfecteerd raken.

De aandoening komt vooral voor vanaf 50 jaar en treft jaarlijks ongeveer 3 op 1000 mensen.

Symptomen

Diverticulose (de aanwezigheid van divertikels) geeft meestal geen symptomen. Soms komen krampen of stoelgangsproblemen voor zoals we ook bij prikkelbaredarmsyndroom zien. Een bloeding in een divertikel kan de oorzaak zijn van rood bloed bij de stoelgang. Diverticulitis gaat vaak gepaard met pijn linksonder in de buik. Drukken op de buik is pijnlijk. Dikwijls is er wat lichte koorts. Je kunt je ziek of misselijk voelen.

Oorzaken

Het is niet bekend waardoor divertikels gaan ontsteken. Mensen die roken, weinig bewegen, weinig vezels eten, overgewicht hebben en NSAID's (pijnstillers die de darmwand kunnen irriteren) gebruiken, lijken een iets grotere kans te hebben op diverticulitis.

Onderzoeken

Diverticulose wordt gediagnosticeerd aan de hand van een radiologisch onderzoek of coloscopie (darmonderzoek). Eventueel doet je huisarts een bloedonderzoek om te kijken of er tekenen zijn van een ontsteking. Hij zal je bij vermoeden van een ernstige diverticulitis doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een CT-scan van de buik of een radiografie met contrastmiddel.

Behandelingen

De huisarts zal de ernst van de diverticulitis inschatten. Dat doet hij aan de hand van volgende parameters: hoge koorts, een afwijkend onderzoek van de buik en hoge ontstekingswaarden in het bloed. Zijn deze parameters aanwezig, dan zal hij je doorverwijzen voor een ziekenhuisopname. Daar zullen antibiotica intraveneus worden toegediend.

Wanneer de diverticulitis niet te ernstig is, kan ze thuis behandeld worden met, indien nodig, orale antibiotica en voldoende vochtinname. Je arts kan je paracetamol voorschrijven tegen de pijn. Is er met deze behandeling onvoldoende verbetering binnen de 48 uur, dan zal de huisarts je alsnog doorverwijzen naar het ziekenhuis. 

Bij complicaties, zoals een darmabces, darmperforatie, fistelvorming en ontsteking in de buikholte kan een ingreep nodig zijn. 

Jonge mensen en mensen van middelbare leeftijd die geregeld een uitzonderlijk ernstige diverticulitis doormaken of die complicaties hebben, kunnen operatief behandeld worden. Bij deze operatie wordt het aangetaste deel van de dikke darm verwijderd. Meestal kan dit met een kijkoperatie (laparascopie).

Aandachtspunten

Bijlagen en extra informatie